Molīniju diskrētais šarms

Molīniju diskrētais šarms

Molīnijas, jeb tautā suktās purva zāles un niedru zāles, turklāt ļoti aukstumizturīgas, līdz pat -34C, tik ļoti grūti nofotogrāfējamas, lai saprastu to patieso skaistumu, bet to esamība viennozīmīgi, dobē liecinās par izsmalcinātību.
Šobrīd ir īstais laiks, lai novērotu tās dabā, modernajos stādījumos pie Hanzas perona, Biznesa Garden pretī Spicei, visur, kur pieskārušies mūsu lielie ainavu arhitekti.
Ejiet, vērojiet, fantazējiet un zīmējiet savu dārzu ar šīm smalkajām niansēm!
Šodienas stāsts nebūs Wikipēdijas cienīgs, bet vairāk praktisks, subjektīvs, kā vienmēr.
Tādēļ stāstīšu vien par 4 šķirnēm, lai gan tās ir krietni vairāk.

Kāpēc molīnijas?

ATKAL mēs rudenī jau sapņojam par pavasara dobēm, stādam sīpolpuķes, bet molīnijas ir tās, kuras šo ziedēšanas dziesmu papildinās ar saviem dzinumiem ļoti agri.
Ja iepriekšējā 1.stāstā mēs runājām par aslapu ciesām, kuras veido stāvu formu, tad, savukārt, molīnijas veido dažāda augstuma bumbiņas, kas vasaras vidū sāk priecēt ar ļoti vieglām skariņām, tik caurspīdīgām, ka neaizsedz stādījumus aiz sevis.
Tādējādi, kad uzlūkojiet molīnijas izmērus, kur rakstīts: 30/60cm, vai 40/80cm, tad ziniet, ka mazākais skaitlis nozīmē zaļā lapojuma izmēru, lielākais ir skaru garums, bet šo skariņu maigums ir tik niansēts, ka netraucē otro plānu aiz tās, bet vienkārši vasaras otrā pusē dobe mazliet it kā maina reljefu, nezaudējot redzamību!
Tā kā droši stādam šīs molīnijas arī dobes malās, priekšpusē, skatu mēs nezaudēsim, drīzāk tas būs pārsteiguma moments, kad dobe vasaras pusē šķiet jau vienmuļa!

Mans molīniju tops:

1. Molinia caerulea ‘Moorhexe’ – Zilganā molīnija 40/80
2. Molinia caerulea ‘Variegata’ – Zilganā molīnija šķ 30/60
3.Molinia caerulea 'Heidebraut' - Zilganā molīnija 30/100
4. Molinia arundinacea 'Windspiel' - Niedru molīnija 60/200

1. Molinia caerulea ‘Moorhexe’ 

Zilganā molīnija, ja vēlies 40cm apaļu, ļoti akurātu ezīti- bumbiņu, tad šī ir īstā- ļoti akurāta, neizplešas, neizgāžas un vasaras otrā pusē veido 80cm tumšas vārpiņas, kas izkārtojas akurātas, arī lodes formā. Iederēsies visur, kur vēlaties apaļas formas.
Mana zāļā favorīte!
(Mazāka ir Poul Petersen)
sākumā lapojuma forma ir stāvāka, bet noteikti tā būs bumbiņas formā
sākumā skariņas ir tumšas, tad paliek gaišākas

2. Molinia caerulea ‘Variegata’ – Zilganā molīnija šķ 30/60.

Raibo lapu molīnija ir patiess prieks tajā ainavā, kur nepieciešama gaisma, jo citrondzeltenais ar mazu zaļu strīpiņu lapojums atsvaidzinās, gan saules, gan pusēnas dobi. Jā, šī būs lieliska altenatīva dzeltenajai japānas zālei, vai grīšļiem Evergold utt. tajos reģionos, kur baidāmies par bargajām ziemām!!!
Šīs ir super izturīgas (tomēr, sk., kopšanu).
pavasarī

3. Molinia caerulea 'Heidebraut' - Zilganā molīnija 30/100

Kad meklēsiet šīs graudzāles fotogrāfijas internetā, ievērosiet, ka lielākā daļa 'Heidebraut' ir ziemas fotogrāfijas , jo patiesi, neskatoties uz tās īpaši eleganto, stāvo, mazliet izvērsto uz augšu formu, smalko skariņu rotu, tā ziemā iegūst fantastisku oranžu toni, kad citas graudzāles jau ir pelēkas un vējā plīvojošās, smalkās, košās skariņas līdzinās rietošai saulei pie horizonta.
Līdzīga ir arī Molinia caerulea Heidezwerg.
Ja stādīsiet pustumsā, zaļā masa būs skaista, bet skariņas gan būs maz, man patīk 'Heidebraut' tomēr saulē.
Ak, no molīnijām mani laikam tieši šī sajūsmina visvairāk, lai gan nav viegli izdomāt tai vietu. No otras puses viņas dēļ ir vērts radīt atsevišķu stādījumu- strīpās, laukumos, viņa ir to vērta.

4. Molinia arundinacea 'Windspiel' - Niedru molīnija 60/200.

Visbeidzot, molīniju, kuru nevar nepamanīt, kad tai ir izšāvušās geizeram līdzīgās skaras līdz pat 2m augstas no 60-80cm bieza, zaļa lapojuma.
Fotogrāfijā atkal nevar sajust tās izjūtas, ko dāvā šī molīnija!
Jā, tā nav miskante, bet tās forma, elegance lielos stādījumos noteikti radīs savu sajūtu gammu, mazliet pasaku pļavas, kaut kas no lielās zāles, kad mēs bijām maziņi.
Ainavu arhitekti samērā maz izmanto šo graudzāli, jo tās forma ir samērā pretencioza, bet, es ieteiktu apdomāt to kā izaicinājumu, jo noteikti ir to vērts!
Mazliet ir līdzīga Molinia arundinacea Transparent - Niedru molīnija 60/180

KOPŠANA:

- SAULE, PUSĒNA (lai gan pusēnā skariņas nebūs tik bagātīgas).
- AUGSNE- drenējoša, dzīve bet ne pārbagāta.
- Patīk mitrums, bet ūdenī ilgi nedzīvos.
- Nepārmēslojam.
- Apgriežam vēlā ziemā, pirms jauno dzinumu rašānās.
- Ļoti izturīgas, līdz pat -34C ,lai gan jaunos stādījumus, arī izturīgos, pirmajās ziemās VIENMĒR piesedzam ar nelielu kūdras, mulčas, lapu segumu.
-Noteikti paredziet savā dārzā vietu šīm graudzālēm, tās ir kā smaržu apakštonis, kas paliek tad, kad lielās smaržas ir izgarojušas, tāpat arī molīnijas pēc salnām, apsarmojušas ilgi uzturēs dārza smalkumu.
Atpakaļ uz emuāru